AMSTAFF IRKI

American Staffordshire Terrier ırkı FCI (Fédération Cynologique Internationale / Dünya Köpek Federasyonu) www.fci.be/, merkezi Belçika'da bulunan uluslararası köpek kulübü içerisinde yer alan bir ırktır. FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konuların Organizasyonudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 90 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soy kütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetiştirirler Bu oluşum içerisine ( FCI ) IRK STANDARTLARI BELİRLENMEMİŞ KÖPEKLER GİREMEZLER.

AST veya "Amstaff" olarak anılan American Staffordshire Terrier, 1930'ların ortalarında tamamen sakin mizaçları nedenli ile yaygınlaşmaya başladı. 1936 yılında AKC (American Kennel Club) yeni oluşturulan fiziksel ve mental standartlara uyan köpeklere "Staffordshire Terrier" ismiyle kapılarını açtı. 1972'de, İngiltere'den yeni yeni tanımaya başlanan ve ortak atadan gelen son köpek ırkı "Staffordshire Bull Terrier" ile karışıklığı önlemek için ad American Staffordshire Terrier olarak değiştirildi. Bu anlamda Amerikan Staffordshire Terrier olarak adlandırılabilecek tek köpek AKC ve FCI tarafından tescilli kan hatlarından gelen köpeklerdir. American Staffordshire Terrier Irkı FCI (Dünya Köpek Irkları Federasyonunun ) Terrierler olarak adlandırılan 3. Grubunda , Bull TypeTerrier olarak adlandırılan 3, Bölümünde ( Aynı Bölüm İçerisinde Staffordshire BullTerrier ve Bullterrier de yer almaktadır ) 03/09/1996 da yayınlanan ırk standartlarıyla , 286 no’lu FCI ırk standartları kabul edilme numarasıyla FCI’ın dünya köpek ırkları listesinde yer alan ayrı bir ırktır. BU SEBEPLE IRK STANDARTLARI BELİRLENMİŞ VE ONAYLANMIŞ KÖPEK IRKLARI MELEZ OLARAK KABUL EDİLEMEZLER. Yasaklı ırklar içerisinde 5199 nolu karar ile belirlenen köpek ırkları içerisinde yer almamaktadır.

American Staffordshire Terrier Tanıtımı

• Güçlü bir köpektir. Azimli, enerji dolu ve güç timsalidir
• AST Hayata karşı merakını gösteren ve atletik yapıya sahip bir köpektir.
• Fiziksel açıdan çok güçlü aynı zamanda da etkileyici bir görünüme sahiptir.
• Ev içerisinde veya bahçede bakımı kolaydır.
• Genellikle sağlıklarıyla ilgili çok büyük sorunlar yaşanmamaktadır.
• American Starfordshire Terrierin zekalarıyla ilgili söylenecek tek şey, eğer olumlu motivasyona bağlı bir yaklaşım sergilerseniz; duyarlı ve kolay eğitilen köpeklerdir.
• Bu köpekler çok neşeli ve telaşlı değillerdir.
• Çok önemli bir neden olmadığı sürece ses çıkartmayan, aynı zamanda o sinirlere dokunan acıklı uluyuşlara kapılma alışkanlığı olmayan bir ırkdır.
• Her yerde, arzu eden herhangi biri ile oyun oynamaya hazırdırlar.
• İnanılmaz meraklı, her zaman her şeyi fark eden ve keşfetmeye hazır köpeklerdir.
• Hayranlık bırakan özelliklerinden biride çok akıllı ve hiç de köpeksi olmayan amstaff bakışıdır.
• Fiziksel olarak Amerikan Staffordshire Terrier zarif bir hayvandır, muhteşem bir suretle, gelişmiş kaslarla tevzi edilen, geniş ve iri bir vücuda sahiptir.
• Bu köpeği ilk kez görüpte Amstafflara özgü özelliklerden etkilenmemek, bedensel ve akıl gücüne karşı, hayranlık duymamak imkânsızdır.
• Amstaff'ların hareketleri esnek ve aynı zamanda da kesin adımlar atmaktadırlar.
• Ciddi mizaçları çevik ve ahenkli hareketleri birbirine uyum sağlamaktadır.
• Son derece sabırlıdır, onunla aynı evde yaşayan çocuklarla ve evcil hayvanlarla oynamayı seven bir köpektir.
• Aynı zamanda köpekler arasında korumada Amstaff'lardan daha iyisi yoktur.
• Amstaff'lar doğuştan gelen yanılmadan sezme yeteneğine sahiptirler.
• Staffordshire Terrier kendinden emin bir hayvandır. Soğukkanlılığını kaybetmeyen, yok yere kavga etmeyen ve kendini zor kaybeden bir köpektir.
• AST 'ların gereği olmadıkça havlama ya da hırlama gibi huyları yoktur.
• American Staffordshire Terrier insanların direkt olarak yüzüne bakan bir köpektir. Sürekli sahibinin hareketlerini ve yüz mimiklerini izlerler, sahibinin anlık ruh haline göre kendi hareketlerini ve davranışlarını belirlerler